Tarta to bardzo proste ciasto, które przygotujemy bardzo szybko i w zasadzie z dowolnych składników. Jest to ratunek dla każdego, kto nagle potrzebuje postawić na stole coś smacznego dla nieoczekiwanych gości. Wprawdzie pieczenie zajmuje chwilę, ale efekt jest zdecydowanie wart poświęcenia. A nasi goście z pewnością będą zachwyceni pysznym i efektownym daniem, które im zaserwujemy.

Tarta kojarzy się raczej z tradycyjnym, słodkim deserem. Aromatyczne ciasto na kruchym spodzie z aksamitnym kremem czekoladowym, waniliowym lub cytrynowym to już klasyk. Ale tartę można również przyrządzić w wersji na słono z dodatkiem warzyw i wytrawnych sosów. Tarta na słono może z powodzeniem zastąpić zwykły obiad, ponieważ jest sycąca i pożywna. Dzięki niej przemycimy do diety naszej rodziny trochę więcej warzyw. A taka nieoczywista forma posiłku z pewnością przypadnie do gustu naszym dzieciakom- szczególnie tym, które są wyjątkowymi niejadkami.

Do naszego wytrawnego wypieku śmiało możemy dodać ulubione produkty i przyprawy. W ten sposób skomponujemy danie, które będzie smakowało całej rodzinie. Warto podkreślić, że przepisy na tarty można dowolnie modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji. A aromatyczna, dobrze wypieczona i zarazem kremowa w środku tarta, wprawi naszych gości w zachwyt i zdumienie. Wydaje się, że upieczenie tarty to skomplikowany proces, ale wcale tak nie jest.

Tajemnicą dobrego wypieku jest przede wszystkim prawidłowo wykonane kruche lub półkruche ciasto. Wyrabia się je identycznie, jak to przeznaczone na desery, ale bez dodatku cukru. Jeśli kruche ciasto nie jest naszą mocna stroną, można z powodzeniem zastąpić je kupnym ciastem francuskim. Tarta będzie wówczas bardzo delikatna i krucha, ale równie smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *