catering dietetyczny
Zdrowie i sport

Dieta bezlaktozowa – kiedy i dla kogo?

Od zawsze zdrowie było dla ludzkości wartością bezcenną i tak pozostało do dziś. Jednym z mocnych filarów utrzymania tego przywileju, przy równoczesnym zachowaniu odpowiedniej sylwetki jest jedzenie.

Stajemy się bardziej świadomi w wyborze produktów do spożycia, jednak często nie zastanawiamy się czy wybór określonego ich typu będzie nam służył. W efekcie wiele osób mimo zdrowego trybu życia zmaga się z różnymi problemami pokarmowymi. Jeśli w diecie występuje nabiał, warto się zatem zastanowić, czy nasz organizm akceptuje laktozę.

Dieta bez nabiału – dla kogo?

Dieta bezlaktozowa to trafna ścieżka odżywiania się dla osób, które po spożyciu nabiału zwierzęcego (krowiego, owczego, koziego):

  • zmagają się z biegunkami, wymiotami i bólami brzucha
  • borykają się z objawami typowo alergicznymi (łzawienie, katar, kaszel, rumienie, itp.)

Wyżej wymienione objawy są obrazem łagodnego przebiegu nietolerancji laktozy, jednak w zaawansowanych przypadkach dalsza obecność nabiału w diecie może grozić poważnym wstrząsem anafilaktycznym.

Co zrobić wówczas w przypadku, gdy podejrzewamy i siebie tę przypadłość? Wystarczy wyeliminować z codziennej diety nabiał stosując dietę bezlaktozową. Często jednak nie wiemy od czego zacząć, szczególnie w momencie, gdy jednymi z głównych codziennych posiłków były produkty z tej kategorii.

Dobrym wyjściem z takiej sytuacji będzie oddanie się w ręce specjalistycznego cateringu dietetycznego. Ten rodzaj odżywiania zaczyna stosować coraz więcej osób, zaś bardzo popularny stał się już w dużych miastach jak Warszawa czy Kraków.

Catering dietetyczny bez nabiału – na czym polega?

Catering dietetyczny bez nabiału to zbawienie dla osób pragnących pozbyć się przykrych dolegliwości występujących po spożyciu produktów zawierających laktozę. Często osoby te nie wiedzą, w jaki sposób mogą na nowo zorganizować sobie ścieżkę żywieniową tak, by w pełni skompensować brak produktów mlecznych, a dodatkowo by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dlatego też warto skorzystać z cateringu dietetycznego bez nabiału, który:

  • dopasowuje skład diety do naszych potrzeb indywidualnych
  • zapewnia różnorodne posiłki
  • zapewnia dostarczenie w diecie optymalnej ilości składników mineralnych i witamin przy zachowaniu adekwatnej wagi kalorycznej
  • w całości eliminuje z diety produkty nabiałowe, jednocześnie zapewniając posiłkom wysokie walory smakowe

Jeśli chcesz wypróbować moc cateringu dietetycznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *