catering dietetyczny
Zdrowie i sport

Dieta bezlaktozowa – kiedy i dla kogo?

Od zawsze zdrowie było dla ludzkości wartością bezcenną i tak pozostało do dziś. Jednym z mocnych filarów utrzymania tego przywileju, przy równoczesnym zachowaniu odpowiedniej sylwetki jest jedzenie.

Stajemy się bardziej świadomi w wyborze produktów do spożycia, jednak często nie zastanawiamy się czy wybór określonego ich typu będzie nam służył. W efekcie wiele osób mimo zdrowego trybu życia zmaga się z różnymi problemami pokarmowymi. Jeśli w diecie występuje nabiał, warto się zatem zastanowić, czy nasz organizm akceptuje laktozę.

Dieta bez nabiału – dla kogo?

Dieta bezlaktozowa to trafna ścieżka odżywiania się dla osób, które po spożyciu nabiału zwierzęcego (krowiego, owczego, koziego):

  • zmagają się z biegunkami, wymiotami i bólami brzucha
  • borykają się z objawami typowo alergicznymi (łzawienie, katar, kaszel, rumienie, itp.)

Wyżej wymienione objawy są obrazem łagodnego przebiegu nietolerancji laktozy, jednak w zaawansowanych przypadkach dalsza obecność nabiału w diecie może grozić poważnym wstrząsem anafilaktycznym.

Co zrobić wówczas w przypadku, gdy podejrzewamy i siebie tę przypadłość? Wystarczy wyeliminować z codziennej diety nabiał stosując dietę bezlaktozową. Często jednak nie wiemy od czego zacząć, szczególnie w momencie, gdy jednymi z głównych codziennych posiłków były produkty z tej kategorii.

Dobrym wyjściem z takiej sytuacji będzie oddanie się w ręce specjalistycznego cateringu dietetycznego. Ten rodzaj odżywiania zaczyna stosować coraz więcej osób, zaś bardzo popularny stał się już w dużych miastach jak Warszawa czy Kraków.

Catering dietetyczny bez nabiału – na czym polega?

Catering dietetyczny bez nabiału to zbawienie dla osób pragnących pozbyć się przykrych dolegliwości występujących po spożyciu produktów zawierających laktozę. Często osoby te nie wiedzą, w jaki sposób mogą na nowo zorganizować sobie ścieżkę żywieniową tak, by w pełni skompensować brak produktów mlecznych, a dodatkowo by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dlatego też warto skorzystać z cateringu dietetycznego bez nabiału, który:

  • dopasowuje skład diety do naszych potrzeb indywidualnych
  • zapewnia różnorodne posiłki
  • zapewnia dostarczenie w diecie optymalnej ilości składników mineralnych i witamin przy zachowaniu adekwatnej wagi kalorycznej
  • w całości eliminuje z diety produkty nabiałowe, jednocześnie zapewniając posiłkom wysokie walory smakowe

Jeśli chcesz wypróbować moc cateringu dietetycznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *