Dieta ketogeniczna (określana również mianem ketogennej) jest sposobem żywienia bazującym na produktach tłuszczowych, przy jednoczesnym ograniczeniu białek oraz węglowodanów.

Główne zasady diety ketogennej

Dieta ketogenna to jadłospis wysokotłuszczowy, z ograniczoną ilością węglowodanów i białek. Stosunek składników pokarmowych w tego typu diecie to 4:1. Oznacza to, że na 4 gramy białka powinien przypadać 1 gram białka oraz węglowodanów. Około 86% całkowitego zapotrzebowania energetycznego pokrywane jest tutaj przez tłuszcze, a zaledwie 2 — 4% — przez węglowodany i białko.

Osoby będące na diecie ketogenicznej zjadać powinny 3 posiłki, z których każdy zawierać powinien identyczną ilość białka, węglowodanów oraz tłuszczu.

Produkty dozwolone i zakazane na diecie ketogenicznej

Dieta ketogenna bazuje na produktach sezonowych oraz nieprzetworzonych. Wyrobami dozwolonymi są tutaj między innymi: czerwone mięso, drób, ryby, jajka, tłusty nabiał, masło, oliwa, z oliwek, smalec, orzechy, oliwki, awokado, majonez, warzywa niskoskrobiowe oraz mąka kokosowa.

Osoby będące na diecie ketogenicznej z codziennego jadłospisu wyeliminować powinny natomiast: ryże, kasze, makarony, pieczywo, ziemniaki, warzywa korzeniowe, jak burak czy pietruszka, bataty, owoce, miód, dżem, słodycze, dania typu fast food oraz słodkie napoje gazowane.

Kto może przejść na dietę ketogeniczną?

Dieta ketogeniczna jest powszechnie stosowana w leczeniu padaczki lekoopornej, zwłaszcza tej, która występuje u dzieci. Dzięki zachowaniu stosownego stosunku makroskładników, który prowadzi do wywołania ketozy, u pacjentów obserwowana jest znacząca redukcja częstotliwości występowania napadów padaczkowych. Chorzy na padaczkę, typu dietę rozpoczynają w szpitalu, pod kontrolą lekarza oraz dietetyka, poprzedzając ją trwającą 1 — 2 dni głodówką. Szczególną rolę w ich przypadku odgrywa ścisłe przestrzeganie zasad jadłospisu. W przeciwnym wypadku dojść może do zwiększonej ilości napadów padaczkowych.

Dietę ketogenną nierzadko wykorzystuje się również u pacjentów borykających się z wrodzonymi wadami metabolizmu, migreną, chorobą Alzheimera, stwardnieniem guzowatym, cukrzycą, insulinoopornością oraz chorobami nowotworowymi.

Przeciwwskazania do diety ketogenicznej

Kto nie powinien stosować diety ketogenicznej? Przeciwwskazaniami do niej są: choroby trzustki, kamica żółciowa, zaawansowane choroby wątroby, niewydolność nerek, hipoglikemia o nieustalonej przyczynie oraz rodzinna hiperlipidemia.

Przed przejściem na tego typu jadłospis, niezbędne będzie skontaktowanie się z lekarzem lub dietetykiem.

Osoby, które nie mają czasu na codzienne przyrządzanie potraw zgodnych z dietą ketogeniczną, zdecydować mogą się na skorzystanie z jednej z dostępnych na rynku ofert cateringu dietetycznego. Poszczególne propozycje można wygodnie ze sobą porównać, korzystając z serwisu internetowego https://dietly.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *